• Lisette Kreijger

Ben Wansink brengt derde boek uit

HEERHUGOWAARD "Dementie kan iedereen overkomen", vertelt Langedijker Ben Wansink, schrijver van het boekje dat op 2 oktober in de Anbouw in Noord Scharwoude werd gepresenteerd.

Lisette Kreijger

Het is zijn derde boek waarbij de ene helft, getiteld 'Schrijf het van me af' bestaat uit een verzameling columns, die eerder zijn verschenen in het Langedijker Nieuwsblad. De andere helft, 'Dichter bij ons leven', is gevuld met gedichten. Ben schrijft over zijn dorp, de liefde en zijn gemoed, met eigen illustraties.

LIEF LANGEDIJK Lief Langedijk heeft het uitbrengen van het boekje financieel mogelijk gemaakt. "Ben liet weten een boek te hebben geschreven en wilde daar graag iets zinvols mee doen", aldus Marieke Neesen-Barten van Lief Langedijk. "We besloten toen dat de opbrengst van het boek naar Wonen Plus Welzijn gaat. Het geld wordt uiteindelijk besteed aan dementieprojecten en mantelzorgers", vervolgt ze.

Ook Marieke heeft met dementie te maken gehad. Haar man leed aan een vorm van alzheimer. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende naaste.

Ben heeft er van dichtbij mee te maken gehad: "Jarenlang was ik met mijn vrouw mantelzorger voor mijn moeder, die aan vasculaire dementie leed. Ik weet dus dat het niet meevalt als mensen deze taak op zich nemen. Daarom willen we met het boek deze groep zo graag een steuntje in de rug geven", vertelt hij.
FANTASIE Ben is geboren in 1949 te Zeist. Hij heeft een onderwijsloopbaan gehad van ruim 42 jaar en heeft altijd al geschreven. Vroeger op school leverde hij zijn proefwerken zelfs in dichtvorm in.

Op een dag moedigde iemand hem aan: "Ben, laat je gedichten eens aan anderen lezen." En nu brengt Ben elk jaar een boek uit. Wat hij zo prettig vindt aan schrijven: "Niemand heeft dan last van me, ik kan lekker in mijn eigen fantasie gaan zitten en de stilte om mij heen vind ik prettig."

Hij noemt zichzelf een vrijbuiter en voegt toe: "In mijn columns mag ik schrijven wat ik wil, deze week schrijf ik over vluchtelingen".

Tijdens de boekpresentatie in de Anbouw werd het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek uitgereikt door Marieke van Lief Langedijk.

"Ik hoop dat veel mensen het boekje gaan kopen en gaan genieten van de mooie teksten van Ben", laat ze weten. Het is het tweede project dat zij met Ben doet; eerder sponsorde zij Bens dichtbundel 'Mijn Levensweg' voor Save the Children.

De middag werd muzikaal omlijst door Guido Lamm, halve finalist bij "The Voice Senior", die liederen zong gelinkt aan dementie.

BIBLIOTHEEK Bens nieuwste bundel kost €7,50 en is te koop bij Wonen Plus Welzijn via heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl.

Op 19 oktober is Ben aanwezig in de bibliotheek Heerhugowaard De Noord waar hij zal voordragen uit eigen werk, van 14.30 tot 15.30 uur.

Vooraf opgeven is gewenst.