• Egbert Barten, verzamelaar en directeur van het Geoffrey Donaldson Instituut.

    Marjolein Ansink

Aandacht bij GDI voor verzamelaars van 16- en 35mm films

NOORD-SCHARWOUDE Bij het Geoffrey Donaldson Instituut aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude is vanaf zaterdag 9 december speciale aandacht voor particuliere verzamelaars van speelfilms en projectoren. Het GDI besteedt met de tentoonstelling en het boek 'Tot de laatste akte!' aandacht aan deze bijzondere filmliefhebbers.

Er zijn in Nederland nog ongeveer vijftig van deze gepassioneerde particuliere verzamelaars van 16- en 35mm films. Gegrepen door de magie van de analoge film hebben zij ontelbare films, projectoren, posters, foto's en overige documentatie gered van vernietiging. Het belang van hun verzamelingen is toegenomen sinds in enkele jaren vanaf 2012 alle ongeveer zevenhonderd bioscopen en filmtheaters in Nederland zijn gedigitaliseerd. BIJZONDERE VOORWERPEN Uit de bijzondere collecties van deze verzamelaars zijn nu talloze voorwerpen voor het eerst te zien in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude. Het medium film bestaat meer dan een eeuw.

De gratis toegankelijke tentoonstelling is vanaf zaterdag 9 december 2017 tot en met zaterdag 31 maart 2018 te bezoeken. Te zien zijn zogenoemde prints van films, projectoren, foto's, artikelen uit tijdschriften en kranten en camera's. De particuliere verzamelaars hebben films en ander materiaal over en voor filmvertoningen gered, door te verzamelen wat er eigenlijk niet meer kon zijn. Verzuring en brandgevaar en de filmindustrie bedreigden het behoud van het medium film. De filmindustrie was gewoon na de roulatieperiode films te vernietigen. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling publiceert het GDI het boek 'Tot de laatste akte!'. In opdracht van het Donaldson Instituut heeft filmjournalist Barend de Voogd negentien verzamelaars gesproken en hun enthousiaste getuigenissen en unieke verhouding tot het medium film vastgelegd. Fotografe Marjolein Ansink portretteerde de geïnterviewden op de ouderwetse gevoelige plaat.

De gratis toegankelijke tentoonstelling 'Tot de laatste akte!' is maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het GDI is gesloten vanaf eerste kerstdag tot en met dinsdag 2 januari 2018. Meer info op www.donaldsoninstituut.nl.