• Behrouz Beyrami laat met trots zijn certificaat zien.

    Melanie Vrijhoef

'Aan de Slag' is een succes

HEERHUGOWAARD Het vluchtelingenproject 'Aan de slag' is door de nu al behaalde doelstellingen een succes te noemen. Een aantal vluchtelingen is reeds in het bezit van een ervaringscertificaat.

Melanie Vrijhoef

Sinds oktober 2017, heeft Stichting Pharos en de gemeente Heerhugowaard een nieuw tweejarig project geïntroduceerd in 25 gemeenten, waarbij vluchtelingen worden begeleid naar vrijwilligerswerk. In Heerhugowaard hebben zij gekozen voor een samenwerking met Wonen Plus Welzijn(WPW), een welzijnsorganisatie, die zich normaliter richt op de ouderen, een organisatie die dit jaar haar tienjarig jubileum viert en actief is in vier gemeente.


MELDINGSPLICHT Het project aan de slag wordt vanaf het AZC gefaciliteerd. Iedere donderdagochtend staan er twee medewerkers van WPW met hun tafel in het gebouw, waar alle vluchtelingen zich moeten melden, een verplichte meldingsplicht, waarbij het COA, Vluchtelingenwerk en de IND aanwezig is.

Nadat ze zich gemeld hebben, worden ze opgevangen door Brenda en Gijsje van WPW, of de interesse aanwezig is om vrijwilligerswerk te gaan doen. Aanwezig daarbij is een zogenaamde supporter, hij of zij, ook vluchteling, spreekt diverse talen en promoot gedurende allerlei activiteiten op het AZC, de keuze om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Ali Alsudani is zo een supporter. Hij spreekt Arabisch en ondersteunt Wonen Plus Welzijn, iedere donderdagochtend. Actief aanspreken van de vluchteling werkt het beste, vindt hij. Daarbij is een stukje dagbesteding heel belangrijk, zowel voor mijn medevluchteling, maar ook voor mij, aldus Ali. Na introductie van het vrijwilligerswerk, kunnen de bewoners kiezen uit diverse bedrijven,verenigingen, waar zij kunnen gaan werken. Het werk bestaat uit bijvoorbeeld, het aanharken van plantenperken, het aanplanten van nieuwe beplanting bij Wereldtuinen.

Bij Stichting Babyspullen kunnen de vrouwelijke vluchtelingen, mee helpen met het opvouwen van de ingezamelde kleding en bij Softbalvereniging Herons werkt op dit moment een vaste club mannen. Zij onderhouden het terrein en doen andere klusjes. Deze vaste club, is zo enthousiast dat ze wekelijks met elkaar afspreken om samen naar de Herons te gaan, hebben zelfs een groepsapp. Buiten de werkervaring die wordt opgedaan, komt daarnaast ook een stukje socialiteit om de hoek kijken die binnen het AZC ook van pas komt.

In het AZC zitten op dit
moment 300 vluchtelingen, waarvan een grote categorie toch wel op zichzelf leeft, dit door verschillende culturen, taalverschillen of geloofsovertuiging. Het samen naar het werk toegaan, draagt erin bij dat deze verschillen kleiner worden.

FIETSEN "ik ben heel blij met dit project" aldus Daniel Zoetelief van het COA. Hij coördineert de secundaire zaken en ondersteunt Wonen Plus Welzijn, waar nodig. Als de afstand tussen het AZC en de organisatie, zoals Wereldtuinen te groot is om lopend af te kunnen, regelt Daniel bijvoorbeeld de fietsen. Deze fietsen zijn weer ter beschikking gesteld en worden alleen voor Aan de slag gebruikt. Tevens vindt er regelmatig een evaluatie plaats tussen Daniel Zoetelief en Wonen plus Welzijns, waar Jaleesa Sax-Neels het project leidt, zodat er snel kan worden bijgestuurd ,waar nodig en waardoor mede dit project tot op heden een succes is.

Behrouz is vluchteling uit Iran, drie jaar geleden is hij gevlucht en via diverse tentenkampen uiteindelijk hier in Heerhugowaard terecht gekomen. "Vanuit mijn geloof met Jezus, moet en wil ik mensen helpen", zegt Behrouz, hij is een van de vluchtelingen die al de meeste certificaten heeft ontvangen, nadat hij het vrijwilligerswerk met succes heeft afgerond. Met dit certificaat heeft men aantoonbare werkervaring en is, nadat men een vaste verblijfsvergunning heeft gekregen, de weg naar betaald werk makkelijker.

Behrouz, wacht op dit moment op een uitspraak of hij hier definitief mag blijven. "Tot die tijd blijf ik me elke week inzetten en ga ik deze week wandelen met clienten van Esdegé Reigersdaal"

DOELSTELLINGEN GEHAALD Mede door het enthousiasme van Behrouz en andere vluchtelingen is het Project Aan de slag na acht maanden al geslaagd. Vanuit Pharos en de gemeente Heerhugowaard zijn er doelstellingen neergelegd. Deze doelstellingen zijn in de eerste acht maanden al ruimschoots behaald.

Dit kwam naar voren op een van de projectdagen, waarbij alle 25 gemeenten vertegenwoordigd zijn. Door af en toe samen te komen en met elkaar het gesprek aan te gaan, worden ervaringen uitgewisseld. Tevens ontstaan er op deze dagen weer nieuwe ideeën om het project nog succesvoller te maken.

Voor dit project is Wonen Plus Welzijns actief op zoek naar bedrijven, organisaties of verenigingen, waar de vluchtelingen welkom zijn om vrijwilligerswerk te komen doen. Informatie over het project en de voorwaarden kan via Wonen Plus Welzijn worden opgevraagd. Een ANBI status is verplicht.