• Vwo 2 leerling Thijs Broersen waagt zich aan een wiskunde vraagstuk

    Henk Middelhoven

Vwo Challenge groot succes op Huygens College

29-03-2019, 15:09 | Lezersnieuws | Marie-Louise

Het Huygens College Heerhugowaard heeft sinds dit schooljaar een nieuwe activiteit: de Vwo Challenge dag. Tijdens de Vwo Challenge dag gaan leerlingen van 1 en 2 vwo met elkaar de strijd aan op het gebied van analyseren, onderzoeken en debatteren. Leerlingen uit 4 en 5 vwo begeleiden de leerlingen hierbij.

De leerlingen namen op donderdag 28 maart in drietallen deel aan de onderdelen wiskunde, Nederlands en Engels.  De opdrachten vroegen veel van de leerlingen. Ze werden volop uitgedaagd om op het toppen van hun kunnen te presteren.  In zeven minuten moesten wiskundesommen worden opgelost: er werd gediscussieerd, gepuzzeld, getekend en uitgeprobeerd. Tijdens het onderdeel debatteren kregen de leerlingen de opdracht een stelling te bedenken en hierbij voor- en tegenargumenten te formuleren. Vervolgens werd met veel overtuiging gedebatteerd over de stellingen. Het was een dynamisch gebeuren met ook de nodige hilariteit. Een ander onderdeel vormde de Europese wedstrijd the Big Challenge. Deze wedstrijd bestond uit 45 lastige vragen.   De uitslag zal over een paar maanden bekend zijn.

De leerlingen van 4 en 5 vwo die de leerlingen begeleidden en lesgaven, stelden zich zeer betrokken en verantwoordelijk op. Ze groeiden in de loop van de dag helemaal in hun rol.  

Aan het einde van de dag waren er diverse prijzen voor de leerlingen die het beste presteerden.   Het winnende groepje uit de onderbouw zal een workshop fotograferen gaan volgen met kunstenares Marjolein Moens. Zij gaan in het huidige gebouw en het nieuwe gebouw foto’s nemen waarvan vervolgens een collage wordt gemaakt. Deze collage zal een mooie plek krijgen in het nieuwe gebouw voor de locatie Bergmolen dat in september in gebruik wordt genomen.