• De Han Fortmanndelegatie

    Han Fortmann

Leerlingen Han Fortmann spelen Europees Parlement

07-02-2019, 11:09 | Lezersnieuws | Tineke

De locatie Han Fortmann van het Trinitas College doet elk jaar mee aan het Model European Parliament (MEP). Het is een spel waarbij leerlingen een land in het Europese Parlement vertegenwoordigen. Het doel ervan is Europese bewustwording. De beste debaters mogen door naar het landelijke MEP of zelfs naar de Europese editie. Emma de Leijer uit 4 vwo schreef het volgende verslag.

Op vrijdag 1 februari begon het weekend van het MEP, waaraan leerlingen van de afdeling Han Fortmann van het Trinitas College meededen. MEP staat voor Model European Parliament en is een simulatie die aan jongeren op het vwo een mogelijkheid biedt om ervaring op te doen in de politiek. Zij mogen oplossingen verzinnen voor problemen binnen de Europese Unie.

De scholieren zijn verdeeld in vier verschillende commissies: Constitutionele Zaken, Buitenlandse Zaken, Cultuur en Onderwijs en Rechten van de Vrouw/Gendergelijkheid. Het MEP kent verschillende niveaus en dit weekend was het op provinciaal niveau. Er zijn 51 leerlingen vanuit heel Noord-Holland die hebben deelgenomen, waaronder 12 leerlingen van het Trinitas College.

Vrijdag zijn we het weekend van start gegaan met een kennismakingsactiviteit op de locatie Han Fortmann. De jongeren moesten gaan salsadansen, wat in het begin heel onwennig was. Uiteindelijk is het een hele gezellige middag geweest en hebben we veel gelachen. ’s Avonds was de officiële opening met een speech van de Alkmaarse wethouder Elly Konijn op Jan Arentsz in Alkmaar. Nu kon het debatteren beginnen. Zaterdag en zondag hebben de leerlingen de hele dag in hun commissie gedebatteerd om tot een goede resolutie te komen met oplossingen. Maandag was de belangrijkste dag waarbij alle commissies hebben gestemd welke resoluties zouden worden aangenomen en welke niet.

Verder zijn er twee leerlingen van Han Fortmann, Emma Schat en Isabelle van Overbeek, doorgestroomd naar het nationale niveau en staan er twee op de reservelijst. Kortom, een heel leerzaam en geslaagd weekend!