• laptoples

    SeniorWeb

De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren

09-03-2019, 10:27 | Lezersnieuws | H.

De meeste senioren weten wat ‘bestanden in de cloud opslaan’ betekent, maar één op de tien heeft geen idee wat de cloud is. Toch gebruiken veel ouderen de cloud nog niet (39%). De belangrijkste reden om het niet te gebruiken is dat mensen het geen prettig idee vinden dat al hun bestanden online staan, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.

Het gevoel dat de cloud niet veilig (genoeg) is komt ook tot uiting in de andere belangrijke redenen om geen clouddiensten te gebruiken: 40% wil geen privacygevoelige bestanden online plaatsen en 33% vertrouwt het überhaupt niet of onvoldoende. Een deelnemer verwoordt het gevoel als volgt: ’We kennen de achtergronden niet precies. Een beetje eng hè. Ergens zweven mijn gegevens rond’. Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten vrij veel ouderen ook niet (goed) hoe het werkt (41%) of geeft men aan het niet nodig te hebben (33%). Dit bijvoorbeeld omdat men bestanden op een externe harde schijf of usb-stick opslaat.

Alles overal bij de hand

Van de vier grote clouddiensten (Microsoft OneDrive, Dropbox, Google Drive en Apple iCloud) wordt OneDrive het meest (51%) en iCloud het minst gebruikt (34%).

De belangrijkste redenen om clouddiensten te gebruiken zijn; overal en op al je digitale apparaten bij je bestanden kunnen en geen risico op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten (bijv. bij een crash of brand). Ongeveer de helft van de senioren geeft een van deze redenen op. Dat bestanden heel makkelijk en snel kunnen worden gedeeld of dat er standaard een back-up wordt gemaakt zien veel minder ouderen als een belangrijk voordeel van de cloud. Iedereen die meer informatie wil over de cloud en de verschillende clouddiensten kan terecht bij SeniorWeb: www.seniorweb.nl.

Presentatie over de cloud

SeniorWeb Heerhugowaard verzorgt op woensdag 27 maart om 15:00 uur een presentatie over de cloud in de leslocatie aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard (sterrenwacht Saturnus).

U krijgt dan een duidelijke uitleg over de cloud, de diverse clouddiensten en wat u daarmee kunt doen. Kosten: € 5,00.