• Opening van de circusdag op Expertisecluster Nexus

  Britt Hoeksema
 • De trukendoos van clown Kevin van circusschool Tefredo is eindeloos

  Britt Hoeksema
 • Een kleine krachtpatser

  Britt Hoeksema
 • De berentemmer en beer danken het publiek voor hun applaus

  Britt Hoeksema

Clowns & Krachtpatsers: Circusdag op Expertisecluster Nexus

05-07-2019, 15:57 | Lezersnieuws | Britt

HEERHUGOWAARD – Vol spanning wachten de jongste leerlingen van Expertisecluster Nexus in het ochtendzonnetje op het schoolplein. Het is circusdag. De kinderen zitten in een grote, halve kring om de circuspiste. Een clown komt op. “Lama’s en heren”, begint hij. De kinderen schateren het uit. “Nee-hee, dámes!” De clown kijkt de kring geamuseerd rond en begint te zingen: “Kom dat zien, kom dat zien…” De voetjes van de leerlingen bewegen direct mee op de muziek. De toon voor een fantastische dag is gezet.

 

In de onderbouw staat het circusthema al een aantal weken centraal, maar deze dag is een absoluut hoogtepunt met diverse workshops en een voorstelling. Elly Wessel, leraar en cultuur coördinator, organiseert de circusdag en werkt hierbij samen met Fred Meijer en Kevin Doesburg van circusschool Tefredo. Daarnaast assisteren diverse teamleden van Expertisecluster Nexus en ouders.

 

In en om de school worden diverse circusworkshops verzorgd. Jongleren, acrobatiek, clownerie – het komt allemaal aan bod. De leerlingen bewegen zich in kleine groepen rond. Twee kleine ventjes in een veel te groot berenpak bewegen hun berenbips soort van op de maat van een berenlied. Ondertussen paradeert een jonge leerling aan de andere kant van het gebouw rond op ‘dinosaurusvoeten’ en leert een groep clowntjes zich te bewegen als een spaghettisliert. Circusdag: het kan en mag allemaal. 

 

Na de workshops is het tijd om een circusact te kiezen. Om de voorstelling te oefenen wordt er een generale repetitie gehouden. De kleine artiesten zijn hun eigen publiek en de acts worden vol aandacht bestudeerd. Leerlingen ontdekken vandaag niet alleen zichzelf, maar ook elkaar op een nieuwe manier. Een jongen staat vol bewondering naar zijn klasgenoot te kijken, die op zijn beurt een heus showtje weggeeft met twee flowersticks. “Juf, kijk Jee! Wauw - wat doet hij het goed!” 

 

Als de tribune gevuld is met ouders begint de voorstelling. Stuk voor stuk verschijnen de acts onder luid applaus ten tonele. Ouders kijken toe en genieten zichtbaar van het spektakel. Dit ontgaat ook de leerlingen niet, want zij groeien met de minuut groter. “Och, kijk de kinderen nou toch stralen!”, zegt Elly Wessel. “Dit is hun moment, zij staan helemaal in hun kracht. Dit vinden wij zó belangrijk!” De glunderende oogjes van de leerlingen zoeken die van hun ouders in het publiek.