• Brugklasleerlingen spelen Medea: de vertellers en het koor.

    T. van Noortwijk

Brugklasleerlingen voeren klassiek toneelstuk opGymnasiumavond Han Fortmann

10-07-2019, 14:15 | Lezersnieuws | Tineke

Heerhugowaard - Op maandagavond 8 juni vond op de locatie Han Fortmann van het Trinitas College een gezellige bijeenkomst plaats voor, maar vooral ook dóór de gymnasiumleerlingen van deze school. Ook andere belangstellenden waren welkom. Er waren dan ook vele ouders, broers, zusjes en docenten van deze leerlingen aanwezig. Elke klas had zelf een activiteit verzorgd, die op het podium aan het publiek werd vertoond. Natuurlijk lag de nadruk hierbij vaak op dat wat het gymnasium zo speciaal maakt: de klassieke oudheid.

Klas 3 had over dit onderwerp een quiz gemaakt, waaraan de bezoekers via hun mobiele telefoon deel konden nemen. De leerlingen van de tweede klas voerden een soort revue op over de mythologische held Aeneas, de man die na zijn vlucht uit Troje en vele omzwervingen uiteindelijk de grondlegger van de stad Rome werd. Van leerlingen uit klas 4 kreeg het publiek een uitgebreid verslag van de Griekenlandreis die ze dit schooljaar hebben gemaakt. En een aantal gymnasiasten uit klas 5 zorgde voor de afsluiting door enkele songs ten gehore te brengen, waarbij ze hulp kregen van andere leerlingen met muziek in hun vakkenpakket.

Een speciale vermelding verdienen toch wel de brugklasleerlingen, die aan het begin van de avond stonden geprogrammeerd. Zij kwamen met een verrassende eigen productie: een deel uit het Griekse toneelstuk Medea van Euripides. In deze tragedie raakt de hoofdpersoon, de prinses Medea, zó verbitterd over de ontrouw van haar echtgenoot Jason, dat ze hun kinderen vergiftigt. Met enige trots vertelde mentor David Gosselaar dat de brugklassers tijdens hun projectmiddagen wekenlang bezig geweest zijn met de voorbereidingen en dat de leerlingen zélf alles gedaan hebben, tot de regie aan toe.

Verder deelden docenten Tanja de Goeij en Ivonne Langedijk tijdens deze avond certificaten (bronzen, zilveren en zelfs een gouden) uit aan leerlingen die deelgenomen hebben aan de Europese examens Latijn of Grieks.

Leerlingen met een vwo-advies van de basisschool kunnen op de locatie Han Fortmann vanaf de brugklas de gymnasiumopleiding volgen. Hierbij horen extra vakken: Latijnse en Griekse Taal en Cultuur. Gymnasiumleerlingen zijn dan ook vaak geïnteresseerd in taal en cultuur, voelen zich uitgedaagd door de extra vakken en hebben plezier in leren. Bovendien hebben de brugklasleerlingen elke week een projectmiddag, waarbij de vakken Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Nederlands en geschiedenis intensief samenwerken.