Verkiezingsstrijd...

Als je de laatste weken zo de raads- en commissievergaderingen volgt, zou je zomaar verleid kunnen worden om je wenkbrauwen eens flink op te tillen. Het gaat er de laatste weken namelijk af en toe zomaar anders aan toe dan in de voorbije drie jaren. En ja, dat heeft alles te maken met wat er over een maand of drie op het programma staat.
De verkiezingen komen er aan en de coalitiepartijen zijn kennelijk niet meer elkaars grote vrienden, lijkt het. Drie jaar lang hebben ze elkaar door dik en dun gesteund, steeds opnieuw stemden ze volledig in met wat een van de coalitievriendjes naar voren bracht. En daar lijkt nu de klad een beetje in te komen. Logisch eigenlijk, het is wel nodig natuurlijk dat straks bij de gemeenteraadsverkiezingen onderscheid valt op te merken tussen de verschillende partijen. De kiezer mocht eens denken dat een stem voor de VVD precies hetzelfde is als een stem voor de HOP. Reden natuurlijk voor de ene partij om in de raadsvergadering eens lekker uit te pakken tegen die andere. "Hoe denkt u nu te kunnen realiseren dat we inderdaad binnen vier jaar een stuk minder grijs afval hebben?", vroeg de VVD een aantal malen aan de HOP. "Wij zien dat niet zomaar gebeuren." De VVD-er had zijn onderscheid kunnen maken, om iets later zelf ook toch weer gewoon in te stemmen met wat hij eerder zo verafschuwde.
Ander voorbeeld: de grote coalitiepartijen willen kennelijk onder alle omstandigheden hun overheersende invloed kunnen uitoefenen. Ze wilden doordrukken dat overal en altijd partijen met bijvoorbeeld 5 zetels ook 5 keer meer te vertellen hebben dan een eenmansfractie. Dat was natuurlijk tegen het zere been van de kleinste coalitiepartij, de ChristenUnie. Hadden ze vast en zeker niet zo bij nagedacht, want niet veel later gaven de grote jongens aan dat het misschien toch beter was om dit voorstel in te trekken.
Nog zoiets: maandenlang hadden tal van oppositiepartijen aangegeven zich niet in het tunnelvoorstel te kunnen vinden (u weet wel, bij de spoorwegovergang in de Zuidtangent). Maar toen puntje bij paaltje kwam, vorige maand, leekt het net of een paar van die partijen al bezig was met de komende formatie. Inderdaad, als je straks in het college wilt komen, is het natuurlijk niet handig als je je nu al fel verzet tegen de gevestigde partijen. Want als je de kieslijsten bekijkt, lijkt het er waarachtig op dat de zittende collegepartijen zich al opnieuw op het pluche wanen: de man/vrouw bovenaan de lijst wordt ook meteen maar als komende wethouder gepresenteerd. Dan moet je je als potentiële nieuwkomer natuurlijk wel gedragen, en je niet nu al tegen die jongens en meisjes in het harnas jagen. Dan stem je ook gewoon in met die tunnelplannen, toch?

Praadpaal