SP zegt nee

Juist, de SP stopt er dus mee. Op een of andere wijze hadden we dat zomaar wel een beetje verwacht, na de perikelen afgelopen zomer rondom hun raadslid Thierry Degreef. Die is er uit gekieperd, hij en zijn oude kompanen zijn daarna in de raadszaal ook erg ver bij elkaar vandaan gaan zitten. De motivatie leek vervolgens bij de SP-vertegenwoordigers een beetje te zijn verdwenen, of misschien is dat niet meer dan logisch. Degreef was nu eenmaal hun vertegenwoordiger die het vaakst richting interruptiemicrofoon holde.
Inmiddels hebben PvdA en GroenLinks al laten weten harder te moeten werken om het sociale geluid in Heerhugowaard blijvend te laten klinken. Ze zijn kennelijk in de veronderstelling dat ze dat geluid in eendrachtige samenwerking met de SP hebben laten horen, de afgelopen raadsperiode. Een blik op de stemmingen in de voorbije jaren leert zomaar toch heel wat anders, daar komen we later op terug.
Er zijn vanaf het begin van deze raad bijna 150 bepreekstukken aan de orde gekomen; de partij die het vaakst niet met de voorstellen van het college meeging was, inderdaad, de SP. Er zijn daarnaast in de hele raadsperiode door de oppositie een hele zwik moties ingediend, die werden het meest door de SP gesteund. De coalitiepartijen gaven daarbij vaak niet thuis als de oppositie iets voorstelde: ruwweg de helft van al hun voorstellen werd door deze partijen in de prullenbak gegooid.
Komen we terug op de uitspraken van PvdA en GroenLinks. Je zou mogen verwachten dat deze partijen, als ze van mening zijn dat zij samen met de SP bij uitstek geschikt zijn om het sociale geluid uit te dragen, het vaak met de SP eens zouden zijn geweest. Nou, niet echt. In het afgelopen jaar stemden PvdA en GroenLinks slechts in tweederde van de gevallen hetzelfde als de SP. Dat getuigt niet van echte harmonie, zou je zo zeggen. Nee, als er een partij de rol van de SP zou kunnen overnemen, lijkt dat meer Burgerbelang te moeten zijn: ongeveer negen op de tien keer hadden die hetzelfde stemgedrag als de SP. Nou ja, zo onverwacht was het afwijkende gedrag van die sociale partijen nou ook weer niet: GroenLinks is tegenwoordig onderdeel van de HOP en de PvdA is eerder dit jaar ook al toegetreden tot het college. Dan ben je kennelijk afvallig ten opzichte van je voormalige strijdmakkers. In een opzicht hebben die sociale partijen wel gelijk: het is jammer dat de SP niet meer mee doet. Die partij zorgde nogal eens voor reuring in een over het algemeen tamelijk kabbelende gemeenteraad. Jammer hoor, want die opwinding zullen we zeker gaan missen.

Praadpaal