Goede raad is duur

Goede raad is duur. Dat is een mooi spreekwoord, ja. Maar goed, de raad is ook duur. Althans, dat dienen ze te zijn als het aan het college ligt. Want het belangrijkste onderdeel van het plaatselijke regeerakkoord nadert zijn beslissende moment. De spooronderdoorgang bij de Zuidtangent moet gerealiseerd gaan worden. Of voorlopig toch maar even niet? En dat is de patstelling: de coalitie zal uiteraard zijn best gaan doen om de plannen door te zetten, de oppositie zal een stuk kritischer zijn of het allemaal wel nodig is om het op de manier te doen zoals nu wordt voorgesteld. Want daar komt de dure raad tevoorschijn. Er moet een brede tunnelbak komen, maar ook moeten de gevaarlijke kruispunten van de Zuidtangent met de Westtangent aan de ene kant en de Westerweg aan de andere kant aangepakt worden. En omdat linksafgaand verkeer door die tunnel hier en daar onmogelijk wordt, komt er ook een zogeheten fly-over van Jules naar de Industriestraat. Dat allemaal zal veel geld gaan kosten. Heel veel geld zelfs, eigenlijk veel meer dan de gemeente er nu beschikbaar voor heeft. De wethouder geeft aan dat er ruim 18 miljoen in kas zit, maar dat de plannen meer dan 24 miljoen moeten gaan kosten. Dat tekort van 6 miljoen mag in haar ogen de raadsleden niet weerhouden om toch voor de plannen te stemmen. Dat voor-stemmen doen ze anders nooit zomaar, zeker de coalitie niet want voor elk simpel plannetje van de oppositie willen ze altijd eerst weten of dat allemaal wel gedekt is. Nu gaat het om een joekel van een plan, duurder dan ze ooit eerder in de gemeente hebben meegemaakt – en nu is die dekking volgens de wethouder helemaal niet nodig. Nu moeten ze maar op haar blauwe ogen vertrouwen dat die 6 miljoen er heus wel komt. En de collegepartijen zijn maar al te bereid om dat te doen ook, want anders zijn ze hun eigen coalitieprogramma ontrouw. En dat kan natuurlijk zomaar niet. Wat ook anders is dan bij andere collegeplannen is de betrokkenheid van veel burgers. Er zijn
klankbordgroepen geweest die mee hebben gepraat, er zijn voormalige wethouders die zich er nadrukkelijk tegenaan hebben bemoeid. Er is ook een hele groep ondernemers die het gevoel hebben in een verkeerschaos terecht te komen, waardoor ze nu al met bezwaarschriften zwaaien. De maand november moet het allemaal gebeuren. Eerst in de commissie Standsontwikkeling, en dan aan het eind van de maand in de raad zelf. We zullen zien. In ieder geval: Komt tijd, komt raad.

Praadpaal

Korte cursus Mindfulness

HEERHUGOWAARD Praktijk Prikkelzz in Heerhugowaard verzorgt vanaf maandag 13 november een korte cursus mindfulness. Met een korte cursus kunnen de deelnemers al snel de prettige effecten bemerken. Ze worden zich bewust van en krijgen inzicht in hun gedachtepatronen, reacties en stemmingen. Aanmelden voor de cursus die uit vier bijeenkomsten bestaat, kan via Manon van Dijk: 06 27901136 of info@praktijkprikkelzz.nl.

Winterkermis bij café
't Karrewiel

OUDKARSPEL In het weekend van 10 en 11 november is het weer winterkermis in caf;e 't Karrewiel aan de Dorpsstraat 719 in Oudkarspel.

Jan en Ingrid halen weer live muziek in huis. Op vrijdag komt Paul Vlaar een feestje bouwen en op zaterdag komt Robbert Van der Steenhoven de boel op stelten zetten.